Pesë shenja që tregojnë se telefoni juaj është hakuar

Estimated read time 3 min read

Pesë shenja që tregojnë se telefoni juaj është hakuar

Telefoni juaj mund të hakohet ashtu si çdo pajisje tjetër që ka aftësinë për t’u lidhur me internetin. Në fakt, telefonat janë veçanërisht tërheqës sepse përmbajnë shumë të dhëna përdoruesi.

Merrni lajme në Viber
Këtu janë disa nga shenjat që tregojnë se hakerët e kanë kapur telefonin tuaj.

1. Ka diçka në telefonin tuaj që nuk e njihni

Ky është rasti i parë, por edhe më i dukshëm. Kërkoni në telefonin tuaj dhe nëse hasni në një aplikacion që nuk e keni shkarkuar, një mesazh që nuk e dinit ose një blerje që nuk e keni bërë, mund të jetë një shenjë që jeni hakuar. Sigurisht, kontrolloni edhe listën e thirrjeve.

2. Telefoni punon më ngadalë

Këtu, përveç që telefoni funksionon më ngadalë se zakonisht, bateria juaj zbrazet më shpejt dhe ka më shumë aplikacione që funksionojnë se zakonisht. Ka shumë të ngjarë që është një malware që funksionon diku në sfond, duke e zbrazur energjinë e telefonit tuaj.

3. Përdorimi i të dhënave celulare po rritet në mënyrë misterioze

Nëse vëreni se po përdorni internetin dukshëm më shumë se zakonisht, ndoshta duhet të dyshoni për programe të padëshiruara në telefonin tuaj. Një arsye për këtë mund të jetë se malware përdor internetin në sfond për të gjurmuar atë që po bëni, sugjeron Nord.

4. Sjellje e çuditshme e telefonit

Këtu mund të tregojmë çdo gjë që nuk është e zakonshme – në mënyrë që aplikacionet të mos funksionojnë siç duhet, të ndizen ose fiken papritur, të vazhdojnë të mbyllen ose të mos mund t’i ndizni fare. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se është një “virus”, por mund të jetë gjithashtu një gabim softuerësh, por kini kujdes nëse vëreni këtë simptomë.

Advertisement

5. Shfaqen dritare pop-up

Nëse vëreni një numër jashtëzakonisht të madh të dritareve kërcyese që shfaqen në të gjithë ekranin tuaj, ndoshta keni spyware ose malware në telefonin tuaj.

Çfarë duhet të bëni nëse ju kanë hakuar?

Ka disa gjëra që mund të bëni nëse e dini ose madje dyshoni se jeni hakuar: Ndryshoni fjalëkalimet që përdorni dhe përdorni softuer anti-malware për të skanuar pajisjen tuaj.

Më pas mund të ndihmojë të çaktivizoni Wi-Fi dhe të dhënat celulare kur nuk i përdorni, kështu që malware nuk mund të lexojë atë që ka në telefonin tuaj.

Nëse vëreni një aplikacion të dyshimtë, sigurisht që duhet ta fshini menjëherë dhe gjithashtu mund të informoni kontaktet tuaja që të mos klikojnë në ndonjë gjë që duket sikur i keni dërguar, që është punë e programeve të padëshiruara.

Më në fund, nëse gjithçka tjetër dështon, rivendosni telefonin tuaj në fabrikë. Kini kujdes, pasi kjo do të fshijë të gjitha cilësimet dhe të dhënat në telefon, ndaj përdorni atë si mjetin e fundit.

Advertisement
Advertisement

You May Also Like