Breaking News :

nothing found
28-09-2023

Për herë të parë në 10 vjet, Apple ndalon prodhimin e iPhone

Advertisement

Në mënyrë tipike, Apple prodhon iPhone edhe para Krishtlindjeve. Por këtë vit prodhimi duhej ndërprerë.
Në periudhën para Krishtlindjeve, prodhimi i iPhone zakonisht është në ritëm të plotë dhe gjatë gjithë kohës. Sidoqoftë, këtë vit Apple po përballet me probleme serioze të prodhimit, kështu që shumë punonjës janë dërguar me pushime.

Për herë të parë në 10 vjet, prodhimi i iPhone dhe iPad thuhet se është ndërprerë plotësisht për disa ditë. Ndër të tjera, problemet në zinxhirin e furnizimit janë përgjegjëse për ndalimin e përkohshëm të prodhimit, sipas një raporti të detajuar nga Nikkei Asia.

Për shkak të mungesës së disponueshmërisë së komponentëve, nuk do të kishte kuptim të lihej prodhimi të vazhdonte, një menaxher i zinxhirit të furnizimit citohet në raport: “Kjo nuk ka ndodhur kurrë më parë”. Kjo periudhë e vitit ka qenë gjithmonë java më e ngarkuar në të kaluarën, thotë menaxheri.

Jo vetëm mungesa e çipave
Sipas Nikkei, vështirësitë në furnizim nuk ndikojnë në komponentët e shtrenjtë si çipi A15 Bionic i Apple ose ekrani OLED. Përkundrazi, pjesët më të lira si çipat e menaxhimit të energjisë nga Texas Instruments ose komponentët nga Broadcom dhe Nexperia janë prekur nga problemet e furnizimit.

Përveç mungesës së çipave, kufizimet e rrepta të coronavirusit në Vietnam dhe Malajzi po dëshpërojnë gjithashtu kapacitetet e prodhimit të iPhone. Për më tepër, kufizimet në furnizimin me energji elektrike në Kinë janë përgjegjëse për pengesat e shpërndarjes, raporton Nikkei.

Probleme me furnizimin që nga shtatori
Që nga lansimi i serisë iPhone 13, Apple ka pasur probleme me shpërndarjen dhe furnizimin për shkak të mungesës globale të çipave. Në shtator dhe tetor, Apple rishikoi objektivin e saj të prodhimit në rënie. Gjatë kësaj kohe, u prodhuan 20 për qind më pak modele iPhone 13 se sa ishin synuar.
Apple u përpoq të kufizonte dëmin dhe në këtë kohë prodhimi i iPad-it u ul në komponentët e liruar për t’u përdorur për prodhimin e iPhone. Kjo është edhe arsyeja pse prodhimi i iPad është 50 për qind nën vlerat e synuara.

Situata nuk u përmirësua as në nëntor dhe Apple kishte për të ulur në mënyrë drastike objektivin e saj vjetor për prodhimin e iPhone. Grupi i teknologjisë nga Cupertino në fakt dëshironte të prodhonte rreth 95 milionë njësi në vitin 2021, tani duhet të jetë rreth 80 milionë iPhone.

Advertisement

Read Previous

Filipçe i jep fund politikës, kthehet në profesionin e mjekut

Read Next

Zbulohet identiteti i serbit të arrestuar dje nga Polica e Kosovës për krime lufte