Breaking News :

nothing found
23-09-2023

Musk tregon përse duhet të arrijmë sa më shpejt në Mars

Advertisement

CEO i SpaceX, Elon Musk, është jashtëzakonisht i interesuar të largojë njerëzimin nga ky planet.
Dhe kjo është më e rëndësishme se kurrë, duke pasur parasysh faktin se njerëzimi po përballet me breshërinë e ndryshimeve klimatike, sulmet e kometave dhe rënien e nivelit të lindjeve – për të mos përmendur, sipas fjalëve të tij, “Harmagedonin e vjetër bërthamor”. Gjatë një paraqitjeje në takimin e përbashkët të Akademive Kombëtare të Këshillit për Studimet Hapësinore dhe Këshillit për Fizikën dhe Astronominë, Musk hartoi planet e tij ambicioze për të krijuar një bazë të përhershme në Mars.
Shqetësimet e Musk kanë të bëjnë me zbutjen e “risqeve civilizuese që ne mund t’i zbusim potencialisht” – dhe ta bëjmë njerëzimin shumëplanetar sipas CEO.

“Nëse prisni mjaftueshëm, e dini, Toka do të bëhet e pabanueshme” u shpreh Musk duke shtuar: “Pra, në planin afatgjatë, padyshim që të gjithë kemi vdekur,” shtoi ai.

Udhëtimet e hershme në Mars mund të jenë shumë i vështirë, pranoi Musk, duke iu referuar sesi udhëtimet e para përtej Atlantikut “ishin të tmerrshëm”.

Në samitin e vitit të kaluar Humans to Mars, Musk tha gjithashtu se ndërtimi i një baze në Mars do të ishte “shumë i vështirë dhe i rrezikshëm por do të jetë shumë e lavdishme nëse funksionon”.

Ndërsa fluturojmë për në Mars, pamja në pasqyrat tona të pasme mund të mos jetë e bukur.
Në fakt, duket sikur Musk tashmë po parashikon më të keqen për planetin tonë aktual.

“Ekziston gjithmonë rreziku që një kometë të shkatërrojë një kontinent,” tha Musk gjatë takimit të përbashkët të kësaj jave, duke argumentuar se ka pasur “shumë lloje të ngjarjeve të zhdukjes në nivel kontinenti që kanë ndodhur në të dhënat fosile” për të cilat nuk flitet shumë.

Por “raketat më të mëdha” mund të na lejojnë të shmangim kometat që vijnë dhe “një ditë të shpëtojmë miliarda njerëz”, tha ai.

Natyrisht, është e përshtatshme që Musk të thotë se rreziqet më të mëdha për njerëzimin janë ato kundër të cilave mund të mbrohen interesat e tij specifike të biznesit.
Megjithatë, kërcënimet për ekzistencën tonë në planetin Tokë janë reale.

Musk gjithashtu theksoi emetimet e karbonit atmosferik dhe shkrirjen e akullanajvave duke shtuar se kjo është “ndoshta më pak alarmues se shumica” kur bëhet fjalë për mjedisin.

Musk përsëriti gjithashtu shqetësimin e tij për rënien e niveleve globale të lindjeve, një “rrezik i nënvlerësuar”, me shumë norma të popullsisë që po bien “pa fund në horizont”.

Përveç kometave, ndryshimit të klimës dhe rënies së nivelit të lindjeve, që potencialisht e çojnë specien tonë drejt zhdukjes, “ka gjithmonë një Armageddon bërthamor”, duke shtuar se “Kjo nuk është e përjashtuar.”
“Unë nuk e di saktësisht se çfarë është ky rrezik, por nuk është zero,” tha ai.

Çfarë do të thotë ARMAGEDONI BËRTHAMOR?

Harmagedoni; Fjala do të thotë “mali Megido” në hebraisht.

Sipas burimeve fetare, kjo është lufta e fundit që do të zhvillohet drejt fundit të botës.
Për disa, kjo është një luftë e madhe bërthamore.

Advertisement

Read Previous

“Bullgaria nuk duhet të lëshoj pe”, porosia e fuqishme e presidentit Radev për Maqedoninë

Read Next

Kasami uron ditën e alfabetit dhe 7 vjetorin e themelimit të Lëvizjes BESA