Breaking News :

nothing found
12-08-2022

Gates po projekton bllokimin e diellit që të zvogëlohet ngrohja globale, çfarë mund të shkojë keq

Advertisement

Themeluesi i Microsoft Bill Gates po mbështet financiarisht zhvillimin e teknologjisë së errësimit të diellit që potencialisht do të reflektonte rrezet e diellit nga atmosfera e Tokës, duke shkaktuar një efekt ftohës global, citon revista e njohur amerikane, Forbes.

Më tej në shkrim thuhet se: Eksperimenti i Strukturës së Kontrolluar të Stratosferës (SCoPEx), i nisur nga shkencëtarët e Universitetit të Harvardit, synon të shqyrtojë këtë zgjidhje duke spërkatur pluhurin jo toksik të karbonatit të kalciumit (CaCO3) në atmosferë – një aerosol që reflekton diellin dhe që mund të kompensojë efektet e ngrohjes globale.

Kërkimet e përhapura për efikasitetin e gjeoinxhinierisë diellore janë bllokuar prej vitesh për shkak të polemikave. Kundërshtarët besojnë se një shkencë e tillë vjen me rreziqe të paparashikueshme, duke përfshirë zhvendosje ekstreme në modelet e motit jo të ndryshme nga tendencat e ngrohjes që tashmë jemi duke parë. Ambientalistët në mënyrë të ngjashme kanë frikë se një ndryshim dramatik në strategjinë e zbutjes do të trajtohet si një dritë jeshile për të vazhduar të emetojë gaze serë me pak ose aspak ndryshime në konsumin aktual dhe modelet e prodhimit.

SCoPEx do të bëjë një hap të vogël në hulumtimin e tij të hershëm këtë qershor pranë qytetit Kiruna, Suedi, ku Korporata Hapësinore Suedeze ka rënë dakord të ndihmojë në lëshimin e një baloni që mbart pajisje shkencore dri në 12 milje (20 km) të larta. Nisja nuk do të lëshojë asnjë aerosol stratosferik. Përkundrazi, do të shërbejë si një provë për të manovruar balonën dhe për të ekzaminuar sistemet e komunikimit dhe të funksionimit. Nëse është i suksesshëm, ky mund të jetë një hap drejt një faze të dytë eksperimentale që do të lëshojë një sasi të vogël pluhuri CaCO3 në atmosferë.

David Keith, profesor i fizikës së aplikuar dhe politikës publike në Universitetin e Harvardit, njeh “shumë shqetësime reale” të gjeoinxhinierisë. Është e vërtetë që askush nuk e di se çfarë do të ndodhë derisa të lëshohet CaCO3 dhe më pas të studiohet. Keith dhe shkencëtarët e tjerë të SCoPEx botuan një letër në vitin 2017 duke sugjeruar që pluhuri mund të plotësojë në të vërtetë shtresën e ozonit duke reaguar me molekulat shkatërruese të ozonit. “Hulumtimet e mëtejshme mbi këtë dhe metoda të ngjashme mund të çojnë në zvogëlimin e rreziqeve dhe përmirësimin e efikasitetit të metodave të gjeoinxhinierisë diellore”, shkruajnë autorët e punimit.

Sasia e saktë e CaCO3 e nevojshme për të ftohur planetin është e panjohur, dhe shkencëtarët e SCoPEx në mënyrë të ngjashme nuk mund të konfirmojnë nëse është aerosoli më i mirë stratosferik për këtë punë. Kërkimet e hershme sugjerojnë që substanca ka “veti optike gati ideale” që do ta lejonin atë të thithë shumë më pak rrezatim se aerosolët e sulfatuar, duke shkaktuar ngrohje shumë më pak stratosferike. Ky është qëllimi i eksperimentit: sapo të lirohet një sasi e sigurt, eksperimentale e CaCO3, tullumbacja do të fluturojë nëpër të, duke parë në provë reagimet atmosferike dhe duke regjistruar dinamikën që rezulton. Frank Keutsch, testuesi kryesor i projektit, nuk e di se çfarë mund të sjellin rezultatet. Aerosoli i përsosur nuk do të prishte menjëherë kiminë stratosferike: “E vetmja gjë që do të bënte është të shpërndaj rrezet e diellit maksimal dhe kështu të qetësosh planetin”.

Ithtarët e gjeoinxhinierisë kanë përmendur efektet globale të ftohjes së shpërthimeve vullkanike që vijnë nga futja e hirit sulfurik në atmosferë. Shpërthimi i vitit 1815 i malit Tambora në Indonezi rezultoi në “vitin pa një verë”, ndërsa shpërthimi i vitit 1991 i malit Pinatubo në Filipine uli temperaturat mesatare globale me 0,5 ° C. Futja e qëllimshme e grimcave të ngjashme mund të kundërshtonte dekada të shkarkimeve të gazeve serë . Një raport nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës sugjeroi që procedura SCoPEx mund të ulë temperaturat globale me plot 1.5 ° C për jo më shumë se 1-10 miliardë dollarë në vit.

Përsëri, këto ulje të temperaturës sjellin me vete rreziqe serioze. Temperaturat e ngrirjes në 1815 çuan në korrjet e dështuara në kushte gati të urisë. Shkencëtarët britanikë kanë përmendur aerosolet stratosferike nga shpërthimet vullkanike në Alaskë dhe Meksikë si shkaku i mundshëm i thatësirës në rajonin e Afrikës Sahel. Përçarja e madhe e klimës globale mund të sjellë pasoja të padëshiruara, duke ndikuar negativisht në rajone shumë të populluara dhe duke krijuar një tjetër krizë refugjatësh.

David Keith ka propozuar krijimin e një “grupi rreziku” për të kompensuar kombet më të vogla për dëmet kolaterale të shkaktuara nga teste të tilla, por një pagesë e tillë mund të jetë pak rehati për ata të zhvendosur nga kushte të pajetueshme. Shtetet e Bashkuara, Brazili dhe Arabia Saudite bllokuan një vlerësim të Kombeve të Bashkuara për planet globale të gjeoinxhinierisë 2019. Do të kërkohet bashkëpunim ndërkombëtar për të vlerësuar rreziqet, fituesit dhe humbësit e çdo eksperimenti të tillë, dhe mënyrën më të mirë për të vazhduar duke pasur parasysh të gjitha.

Duke marrë parasysh rreziqet e panjohura që lidhen me gjeoinxhinierinë diellore, anëtarët e OECD-së duhet të vazhdojnë në përpjekjet e tyre për të zhvilluar teknologji tërheqëse ekonomikisht të energjisë së rinovueshme, edhe pse ajo i shton përpjekjet e tilla me kërkime dhe eksperimentime të kufizuara dhe të kujdesshme.

Advertisement

Read Previous

Molliqaj: Kurti do ta shkatërrojë Vjosa Osmanin

Read Next

Biden zbuloi pakon e ndihmave anti Covid-19 prej 1.9 trilion dollarë