Breaking News :

nothing found
27-09-2023

Fati i Trumpit: Çka po ndodh me rastin për dhunën në Capitol?

Advertisement

Paneli i sulmit në Kapitol do të përcaktojë nëse Trump ka kryer krim
Adam Kinzinger, një nga dy republikanët në komitetin e Dhomës së Përfaqësuesve që hetojnë sulmin vdekjeprurës , të nxitur nga Donald Trump, më 6 janarit në Kapitol, tha të dielen se ai nuk ishte “ende” gati të shpallte ish-presidentin fajtor për një krim – por se paneli po hetonte mundësitë që ai të kishte bërë diçka të tillë..

“Askush nuk është mbi ligjin,” tha kongresmeni i Illinois për CNN të Shtetit të Unionit. “Dhe nëse presidenti me vetëdije lejoi që të ndodhte ajo që ndodhi më 6 janar, dhe, në fakt, ishte i trullosur për këtë, dhe kjo shkel një statut penal, ai duhet të mbahet përgjegjës për këtë.”
Komiteti ka rritur ritmin e punës javët e fundit me dhjetra fletëthirrje të lëshuara, disa për të ndihmësit e Trump. Ujërat u vërshuan në dyert e Zyrës Ovale të Trump këtë javë kur shefi i katërt dhe i fundit i stafit të tij, Mark Meadows, u bë fokusi i hetimit mbi postimet që ai bëri në dhe rreth ditës së kryengritjes.

Komiteti votoi unanimisht për të referuar Meadows për ndjekje penale për shpërfillje të Kongresit, pasi ai tërhoqi bashkëpunimin e tij që e kishte ofruar fillimisht.
Kinzinger shtoi se ai kishte frikë se ngjarjet e 6 janarit do të ishin “provë” për Trump dhe aleatët e tij për të tentuar një tjetër grusht shteti.
“Ne do të marrim çdo detaj që mund të marrim për rastin, kështu që është e rëndësishme për rolin e presidentit,” tha ai.

“Përndryshe, 6 janari do të ketë qenë, po, një provë e dështuar, por, ndonjëherë, një provë e dështuar është praktika më e mirë për të arritur atë që do të ketë sukses, një grusht shteti që do të kishte sukses në rrëzimin e qeverisë sonë.”
Kongresmeni i Ohajos, Jim Jordan, një besnik i Trump, mesazhet me tekst të të cilit u përfshinë në ato të publikuara këtë javë, ishte një nga republikanët e refuzuar nga kryetarja e Dhomës, Nancy Pelosi, për një vend në panelin e 6 janarit.

Sipas Jordanit është cilësuar si një kryetar i mundshëm i komitetit gjyqësor – i cili do të vepronte për të mbyllur hetimin e sulmit në Kapitol, raporton The Guardian.

“Ai nuk mund të drejtonte në mënyrë të besueshme komitetin [gjyqësor]”, tha Kinzinger. “Por ai me siguri mund të drejtojë komitetin.”

Advertisement

Read Previous

Bie sërish lira turke, Erdogan: Zoti na shpëtoftë

Read Next

Publikohen çmimet e reja të derivateve të naftës