Breaking News :

nothing found
12-08-2022

Ekzkluzive për NMK Post – Gazetarja amerikane Spivack: Trump nuk mund të përballet me faktin se u mund me 7 milion vota diferencë

Advertisement

Gazetarja e njohur amerikane Miranda Spivack në një deklaratë ekzkluzive për NMK-Post ka dhënë vështrimin e saj mbi situatën e krijuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Sipas saj, situata e krijuar vjen si pasojë e faktit që Presidenti në detyrë, Donald Trump nuk mund të përballet me humbjen që pësoi në zgjedhjet presidenciale. Në pyetjen e NMK-Post për të komentuar situatën e krijuar, se si erdhi deri në këtë situatë dhe çfarë zhvillimesh priten, Spivack përgjigjet:

Zyrtarët e sigurisë teknike të vetë Presidentit Trump thanë që Shtetet e Bashkuara kishin zgjedhjet e tyre më të sigurta ndonjëherë. Por presidenti nuk ka qenë në gjendje të përballet me faktin se ai u mund me më shumë se 7 milion vota dhe Presidenti i zgjedhur Biden fitoi 306 vota elektorale kundrejt 232 të Trump, që përfaqëson numërimet nga shteti.

Sot, presidenti nxiti mijëra mbështetës të tij të shkonin në Kapitolin e SHBA, ku po zhvillohej një takim pro forma i Kongresit për të zyrtarizuar votimin, i cili më 14 Dhjetor ishte vërtetuar nga Kolegji Zgjedhor.

Dhuna shpërtheu dhe njerëzit që unë dhe të tjerët i quajmë “terroristë të brendshëm” pushtuan Kapitolin e SH.B.A.-së, duke e hedhur poshtë atë ndërsa endeshin nëpër salla. Ishte një stuhi tronditëse e Kapitolit, e paparë që kur Britanikët pushtuan Uashingtonin dhe dogjën ndërtesat qeveritare gjatë Luftës së 1812. Reagimi i sotëm i policisë ishte i vakët dhe do të ketë shumë hetime se pse u lejua të ndodhte kjo pushtim i Kapitolit të SHBA.

Kongresi ka në plan të rifillojë punën e tij sonte dhe pritet të përfundojë punën e vërtetimit të rezultateve të zgjedhjeve. Demokracia është e brishtë. Ne të gjithë duhet të punojmë shumë duke raportuar të vërtetën në fuqi për të ndihmuar në ruajtjen e demokracive në Shtetet e Bashkuara dhe në të gjithë botën.

Miranda Spivack është gazetare e pavarur në ShBA dhe studiuese programit të njohur amerikan Fulbright. Në kuadër të këtij programi ajo kishte qëndruar në Maqedoninë e Veriut 2019 ku ka ligjeruar në Universitetin e Tetovës, në Programin studimor të Gazetarisë dhe në Universitetin Shën Kirili dhe Metodi. Ajo ka një karierë shumë të suksesshme në gazetari dhe mësimdhënje.

Deklaratën e plotë e keni edhe në gjuhën angleze:

President Trump’s own tech security officials said the United States had its most secure election ever. But the president has been unable to face that he was defeated by more than 7 million votes, and President-elect Biden won 306 electoral votes to Trump’s 232, which represents the counts by state.

Today, the president urged thousands of his supporters to go to the US Capitol, where a pro forma meeting of Congress was going on to formalize the vote, which on Dec. 14 was already validated by the Electoral College.

Violence erupted, and people who I and others call “domestic terrorists” invaded the US Capitol, trashing it as they roamed the halls. It was a shocking storming of the Capitol, unseen since the British invaded Washington and burned government buildings during the War of 1812. Today’s police response was tepid, and there will be many investigations about why this invasion of the US Capitol was allowed to happen.

Congress plans to resume its work tonight and is expected to finish the work of certifying the election results. Democracy is fragile. We must all work hard by reporting the truth to power to help preserve democracies in the United States and around the world.

Miranda Spivack
Fulbright Scholar in North Macedonia 2019
Independent journalist

 

Advertisement

Read Previous

Trump: Është koha për të shkuar në shtëpi

Read Next

Vdes gruaja e qëlluar në Capitol gjatë protestave pro-Trump