Breaking News :

nothing found
10-06-2023

Britania sonte dhe zyrtarisht i thotë “Lamtumirë” BE-së

Advertisement

Kryeministri britanik, Boris Johnson ka thënë se Mbretëria e Bashkuar ka arritur “lirinë në duart e veta” dhe duhet ta shfrytëzojë atë në maksimum ndërsa vendi përgatitet të lërë rregullat e tregtisë së BE në orën 11:00.

Ndryshimet historike të rregullave mbi udhëtimet, tregtinë, imigracionin dhe sigurinë do të hyjnë në fuqi ndërsa Mbretëria e Bashkuar hyn në një epokë të re të marrëdhënieve me kontinentin.

Zyrtarët e Mbretërisë së Bashkuar kanë këmbëngulur se sistemet e reja kufitare janë “gati të vendosen” mes shqetësimeve rreth vonesave të mundshme në porte.

Kryeministri tha se Mbretëria e Bashkuar tani mund të bëjë “gjërat ndryshe dhe nëse është e nevojshme më mirë“.

Marrëveshja tregtare e rënë dakord nga të dy palët në prag të Krishtlindjes dhe kaloi nga deputetët të mërkurën, shmang nevojën për taksa importi – tarifa – pasi Britania të largohet nga tregu i brendshëm i BE dhe bashkimi doganor më 1 janar.

Ndërsa frika e radhëve gjigante të kamionëve në Dover është tërhequr, paqartësia mbetet në lidhje me rregullat e reja doganore dhe qeveria ka paralajmëruar se do të ketë “disa probleme” në ditët dhe javët e ardhshme.

Për të zvogëluar rrezikun e vonesave, Mbretëria e Bashkuar po kalon në faza të kontrolleve të mallrave që hyjnë në vend nga kontinenti për një periudhë gjashtë-mujore deri në korrik 2021.

Por disa procedura të reja doganore do të hyjnë në fuqi në anën e Mbretërisë së Bashkuar menjëherë nga 11:00, të tilla si në importet e alkoolit, duhanit, kimikateve dhe ilaçeve të kontrolluara.

Shtetet anëtare të BE po prezantojnë deklarata të plota doganore dhe kontrolle të tjera mbi eksportet e MB nga 11:00.

Lëvizja e lirë e njerëzve midis Britanisë dhe vendeve të BE do të marrë fund – për t’u zëvendësuar nga një sistem imigracioni “i bazuar në pika”

Kushdo nga Britania e Madhe që dëshiron të qëndrojë në pjesën më të madhe të BE për më shumë se 90 ditë në çdo periudhë 180 ditore do të ketë nevojë për vizë.

Blerjet pa taksa nuk do të ekzistojnë më për këdo që sjell nga BE një sasi të caktuar produktesh.

Qytetarët e BE-së që dëshirojnë të transferohen në Mbretërinë e Bashkuar (përveç atyre nga Republika Irlandeze) do të përballen me të njëjtin sistem të bazuar në pikë si njerëzit në vendet e tjera të botës

Policia e Mbretërisë së Bashkuar do të humbasë hyrjen e menjëhershme në bazat e të dhënave në të gjithë BE- në për të dhënat kriminale, gjurmët e gishtave dhe personat e kërkuar

Tregtarët në Angli, Skoci dhe Uells do të duhet të plotësojnë më shumë dokumente kur merren me vendet e BE

Ndryshe nga pjesa tjetër e Mbretërisë së Bashkuar, Irlanda e Veriut do të vazhdojë të ndjekë shumë nga rregullat e BE-së, pasi kufiri i saj me Republikën Irlandeze mbetet i gjithë i padukshëm.

Dhe Mbretëria e Bashkuar gradualisht do të jetë në gjendje të mbajë më shumë peshq të kapur në ujërat e saj, ndërsa Gjykata Evropiane e Drejtësisë do të pushojë të ketë ndonjë rol në vendosjen e mosmarrëveshjeve midis Mbretërisë së Bashkuar dhe BE.

Advertisement

Read Previous

Ilir Hasani uron Vitin e Ri: Le të jetë një vit i mbarë! (Foto)

Read Next

Filipçe në natën e Vitit të Ri operon një pacient me tumor në tru